Klø, klø, krads, krads - Allergi?

Allergi hos hund 8. jan 2018

Hvad er allergi?

Overordnet kan allergi inddeles i 2 grupper:

1) allergi forårsaget af allergener i omgivelserne samt loppebid

2) foderallergi

Mere end 50 % af allergitilfælde hos hunde skyldes faktorer i hundenes omgivelser.

Allergi skyldes, at immunsystemet overreagerer på substanser, som normalvis ikke er skadelige, og derfor ikke skulle give en reaktion fra immunsystemet. Disse substanser, som giver en allergisk reaktion, kaldes allergener.
Allergener kan være mange; husstøvmider, lagermider, pollen, proteiner, loppespyt, svampesporer, m.m.

Hvad er symptomerne på allergi?

Symptomer på allergi kan være mange, men de typiske symptomer er:

  1. Klør, bider og slikker hud og poter
  2. Ryster på hovedet, kløe og rødme af ørerne
  3. Hud med rifter, sår, udslæt, fugtige eller røde områder
  4. Poter, som er hævede, røde eller fugtige
  5. Hårtab i enkelte områder eller generelt
  6. Øjne, der er røde, løber eller klør
  7. Kløende snude, nysen, næseflåd
  8. Opkast
  9. Diarré
  10. Snorken (som følge af irriteret og betændt hals)

Hvordan stilles diagnosen allergi?

En grundig udredning er ofte nødvendig, da differentialdiagnoserne kan være mange.

I konsultationen foretages en grundig klinisk undersøgelse. Først undersøges pelsen for parasitter og huden undersøges for forskellige forandringer. Afhængig af fundene ved den kliniske undersøgelse kan udredningen fortsættes ved at udtage forskellige prøver fra huden og pelsen, eksempelvis tapeprøver, hudskrab osv. som undersøges i mikroskop eller evt. sendes videre til laboratorie til dyrkning.

Normalt findes der en flora af både baktier og svampe på huden, som ikke har nogen sygdomsfremkaldende effekt hos hunden. Dog er der flere faktorer, der kan bringe normalfloraen ud af balance, hvilket kan resultere i en overvækst af disse bakterier og svampe. Denne overvækst kan føre til de klassiske symptomer på allergi såsom kløe, rødme af huden, pelsforandringer osv.

Afhængig af sygdomshistorien og fundene ved den kliniske undersøgelse, kan dyrlægen i nogle af sygdomstilfældene vælge at gå videre med en foder-trial, som løber henover 8 uger. I løbet af de 8 uger på der ikke gives andet end det valgte allergifoder, så eventuelle allergener fra foderet kan udelukkes.

Senere i forløbet kan der tages en blodprøve. En sådan allergiblodprøve tester for reaktioner på enkelte eller flere allergener.

Allergi er en udelukkelsesdiagnose, så vejen til en diagnose kan være lang.

Hvordan behandles allergi?

Behandlingen er afhængig af hundens symptomer og det kan blive nødvendigt at justere behandlingen undervejs. Kontrol af behandlingens effekt er derfor meget vigtig, og intervallet mellem kontrolbesøgene afhænger af lidelsen og typen af behandling. I de fleste sygdomstilfælde af hunde med allergi, vil der være tale om livslang forebyggende behandling.

I de tilfælde, hvor man veden blodprøve finder ud af, hvad hunden er allergisk overfor, kan der med fordel laves en såkaldt hyposensibilisering.

Ved hyposensibilisering injiceres en stigende mængde af de specifikke allergener, som hunden reagerer på med henblik på at ændre eller evt. fjerne symptomerne.

Behandling af allergi afhænger af den enkelte patient og besluttes i samråd med ejer. Der kan behandles med kløestillende medicin og andre behandlende og forebyggende produkter såsom allergifoder, shampoo-vask, ørerens m.m.

Hvordan er fremtiden for din hund med allergi?

Fremtiden for din hund med allergi afhænger af, hvilken type allergi der er tale om, samt hvordan hunden reagerer på behandlingen.

Hvilke hunde får allergi?

Nogle racer er særligt disponerede for allergi, og allergi kan være arveligt.

Alle hunde kan dog udvikle allergi i løbet af deres liv – også selvom man har en blandingshund.

Eksempler på hunderacer, som vi typisk ser i klinikken med allergi og hudproblemer er West High White Terrier, Fransk bulldog, Engelsk bulldog, Labrador, Golden retriever, Boxer, Mops.

 

Del denne historie